Joomla Tema by Web Dev

Spinozjerock In De Krant

 

Duaal leren Duo

Sinds drie jaar biedt onze school ‘duaal leren’ aan binnen de richting Haarzorg. Maar wat is dit precies? We lieten een leerling uit 5 haarzorg duaal (Dicle Gül) aan het woord.

Wat is duaal leren?

Duaal onderwijs is een onderwijskundige term om aan te duiden dat een student leren en werken combineert. Bij duaal leren leer je dus vaardigheden in de school én op de werkvloer. Je brengt minimaal 23 uur per week door op de werkvloer, krijgt een leervergoeding en bouwt in beperkte mate socialezekerheidsrechten op. Je ouders hebben bovendien nog recht op kindergeld. Als je slaagt voor een duale studierichting, behaal je het getuigschrift van de studierichting Haarzorg. Na het zevende jaar kan je het diploma secundair onderwijs behalen.

Waarom heb jij voor duaal leren gekozen?

Ik heb voor duaal leren gekozen omdat ik graag werk. Voor mensen die graag snel van het beroepsleven proeven, is dit systeem ideaal. Hoewel het bij momenten zwaar is, zou ik het toch aan iedereen aanraden aangezien je door deze werkervaring jouw kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk verhoogt onmiddellijk na je studies.

Hoe ziet jouw werk/schoolweek er zoal uit?

Ik ga twee dagen per week naar school en krijg dan algemene vakken. De rest van de week werk ik in een kapsalon. Omdat ik op zaterdag werk, ben ik maandag thuis.

Wat vind jij de grootste troeven van duaal leren? Waarom zou je medeleerlingen aanraden om voor duaal leren te kiezen?

Net zoals andere leerlingen ga ik naar school waardoor ook ik nog geniet van de schoolvakanties. Daarnaast ontwikkel ik op mijn werkplek vaardigheden die later goed van pas komen waardoor ik me klaar voel voor de arbeidsmarkt. De grootste troef bij duaal leren is dat ik daarnaast ook geld verdien.

Wat zijn de struikelblokken bij duaal leren volgens jou? Wat loopt nog moeilijk of wat vind jij moeilijk binnen dit traject?

Het grootste nadeel aan duaal leren is dat ik echt moe ben van het werken. De dagen dat ik niet op de schoolbanken zit, werk ik van 9 tot 18 uur. Dit is vaak zwaarder voor mij dan op de schoolbanken te zitten.

 

Spinozjerock 2019

Het programma is klaar, de affiches en flyers zijn gedrukt, de toegangsbandjes zijn er,.... tijd dus om de tweede editie van ons festival Spinozjerock officieel te lanceren en jullie allemaal van harte uit te nodigen op deze onvergetelijke avond!

Wat is Spinozjerock?

Voor wie de eerste editie vorig jaar gemist heeft of nog niet op onze school zat, toch snel even schetsen waar dit over gaat. Vanuit de werkgroep muziek hadden we vorig jaar de wilde droom om samen met en voor onze leerlingen en collega's een echt festival te organiseren. Iedereen bleek meteen mee in het verhaal. Leerkrachten en leerlingen waren enthousiast, zowel voor, maar zeker ook na de eerste editie. Dus besloten we het dit jaar gewoon opnieuw te doen.

Wat mag je die avond verwachten?

We gaan in de eerste plaats voor veel sfeer en goeie muziek. In bijlage vinden jullie de affiche met de namen en de volgorde van de groepen. Jong of oud, we zorgden ervoor dat er voor ieder wat wils is. Neem dus zeker een kijkje. Bovendien vindt op dezelfde avond in Aalst ook de Citylightrun plaats. Dit is een loopwedstrijd door de stad waarbij verschillende locaties worden aangedaan. Onze school is daar één van. De lopers lopen letterlijk door onze school en door ons festival. Dit geeft een heel fijne meerwaarde aan het geheel. Ook op vlak van eten en drinken zullen jullie niets tekort komen. Wij voorzien een drankenstand, een frietkraam en bij warm weer kunnen jullie dit jaar ook een ijsje meepikken. Redenen genoeg om eens langs te komen.

Hoe geraak je aan een toegangsbandje?

Aangezien we dit festival in de eerste plaats voor onze leerlingen organiseren, kunnen zij tem woensdag 20/03/19 een bandje kopen aan het voordeeltarief van 3 euro/stuk aan de leerlingenbalie. Nadien koop je eveneens je toegangsbandje aan de leerlingenbalie, maar betaal je 5 euro per bandje. Uiteraard zijn ook mensen van buiten de school welkom. Zij kunnen terecht op onze website www.spinozjerock.be waar je bandjes kan kopen in voorverkoop aan 5 euro / stuk. Je naam komt dan op een gastenlijst die aan de kassa ligt en je krijgt je bandje bij aankomst. Beslis je last minute om toch nog te komen, dan kan je de avond zelf aan 7 euro een bandje kopen aan de ingang.

Nog leuk om te weten

Ben je oud-leerling van onze school en heb je nog ergens die leuke spinozjerok in je kast hangen? Haal hem die avond zeker eens van onder het stof. Iedereen die in echte spinozjerok komt, krijgt een gratis drankje. Check als oud-leerling trouwens zeker de site, want je kan die avond, voor het festival, ook deelnemen aan een oud-leerlingenevent.

Hopelijk tot dan!

Het muziekteam

Brug van jong naar oud

Op vrijdag 15 maart vond onze jaarlijkse ‘oudjesavond’ plaats. Met maar liefst 35 vrijwillige leerlingen uit het eerste, tweede en derde jaar trokken wij rond 16.00 te voet richting rusthuizen Mijlbeke, De Mouterij en Lakendal. Daar werden we ontvangen door het animatieteam met wie we de eerste, tweede en derde verdieping mochten bezoeken. Niet evident want we kwamen ook terecht bij dementerende bejaarden. Sommige leerlingen werden dan ook gevoelig bij het zien van sommige schrijnende taferelen. Maar 1 ding is zeker we deden een goed werk. We brachten met onze leerlingen cadeautjes aan de oudjes van het rusthuis. En blij waren ze, niet alleen met hun cadeau maar ook met het zien van enkele lieve en vriendelijke gezichtjes. Na het bezoek werden onze leerlingen getrakteerd op enkele zelfgemaakte pannenkoeken, gebakken door onze enthousiaste leerkrachten. Fijn was het wel, een ongedwongen en gezellig sfeertje op een vrijdagavond na de schooluren.

Moe maar voldaan konden we het weekend met een glimlach inzetten! Dank aan alle leerlingen die ons vergezelden en aan alle gulle gevers van de presentjes! Ook aan alle helpende handen die deze ervaring mogelijk maakten.

Breendonck

De gruwel van het nazisme en de concentratiekampen hebben ook België niet gespaard. Het fort van Breendonk is hiervan een ontroerend en sprekend bewijs. Vandaag is het één van de best bewaarde kampen in Europa. Onze leerlingen namen er een kijkje.