Joomla Tema by Web Dev

Wij gaan naar Tanzania! Spinozjerock

DvM htb neemt gedurende dit en volgend schooljaar deel aan het project 'Youth for Change' van Via Don Bosco, de ngo van de Don Bosco-scholengroep. Dit project loopt over twee schooljaren en focust op de duurzame ontwikkelingsdoelen en contacten en uitwisseling tussen scholen in Vlaanderen en Afrika. Via Don Bosco zet zich in Afrika en Latijns-Amerika samen met partnerscholen in voor het aanbieden van kwalitatieve opleidingen die aangepast zijn aan de noden van de arbeidsmarkt. De grote meerderheid van de leerlingen vindt daar binnen de 6 maanden na de opleiding werk.

Onze leerlingen van 5TSO kregen in het kader van dit project reeds 4 workshops over 'Wat is duurzaamheid? (duurzaam consumeren, energie, ...), over waarden, identiteit, talenten, over de duurzame ontwikkelingsdoelen en over interculturaliteit. Er volgen nog workshops over de ongelijkheid tussen Noord en Zuid, de ongelijkheid tussen de 1ste en de 4de wereld en over burgerschapseducatie.

Voor dit project zijn de klassen 5BS en 5OC de focusklassen. Deze klassen zullen skypen met leerlingen van een school in Tanzania in de stad Moshi, niet ver van Arusha. Deze stad is gelegen te midden van prachtig natuurschoon met zicht op de Kilimanjaro. De stad krijgt de laatste jaren meer en meer toerisme vanwege de Kilimanjaro Marathon die daar jaarlijks plaatsvindt en ook heel wat bergbeklimmers komen naar daar om de Kilimanjaro te beklimmen.

Uit 5BS en 5OC werden 7 enthousiaste en gemotiveerde leerlingen geselecteerd die in april op inleefreis naar Tanzania zullen vertrekken en daar zullen kennismaken met de leeftijdsgenoten in Moshi. Daar zullen zij samen workshops krijgen over o.a. internationale samenwerking. Volgend schooljaar zullen 6BS en 6OC dan samen op school een mini-onderneming opzetten in het kader van dit project. De leerlingen in Moshi zullen ginder hetzelfde project uitwerken. We blijven contact houden met Tanzania.

 

Ten Oorlog

Gedurende 5 weken hebben onze studenten Se-n-Se Creatie en Patroonontwerp aan een stageproject gewerkt.

Toneelatelier Aalst stelde ons de vraag om voor 21 spelers kostuums en accessoires te ontwerpen en uit te werken, dit voor hun volgende productie “Ten oorlog’ in het thema van steampunk. De studenten hebben zich vooraf in de les Nederlands ondergedompeld in het toneelstuk ” Ten oorlog", met uitdieping van de verschillende personages. De eerste dag van het project maakten ze moodboards, een inspiratiebron voor het ontwerpen van de kostuums. Acteurs kwamen langs om maten op te meten, patronen werden opgesteld, proefmodellen gerealiseerd, meters stof geknipt, oude fietskettingen - tandwielen - ... ontvet, kostuums en accessoires gerealiseerd. 5 Weken lang hebben onze studenten hard gewerkt in een geïmproviseerd atelier.

Tijdens de maand september wordt het stuk in het stadspark van Aalst gespeeld en kan iedereen het werk van onze studenten komen bewonderen.  Meer informatie hierover volgt zeker in een volgende editie van de nieuwsbrief.

Impressie van Nynke Moens (leerling CPO)

Op maandag 8 januari trokken we richting ‘Amok’ voor vijf weken stage. We kregen de kans om de kostuums te ontwerpen en uit te werken voor het theaterproject “Ten Oorlog”. Dit was een unieke kans, een heel andere ervaring dan een gewone stage. We leerden samenwerken met de hele klas en werkten aan een mooi geheel. Het was voor ons iets nieuws om kostuums te maken. Ook met de stijl van het toneelstuk hadden we nog niet eerder gewerkt. We hadden het gevoel dat de regisseur en acteurs ons echt wel vertrouwden. We zijn allemaal tevreden over het werk dat we hebben neergezet tijdens deze periode. We hebben we er veel uit geleerd en we hebben ons echt geamuseerd.