Joomla Tema by Web Dev

Se-n-Se Creatie & Patroonontwerp (CPO)

In woord en beeld

Wat houdt de richting in?

In deze richting word je opgeleid tot creatieve patroonontwikkelaar of modellist/stylist. Je wordt klaargestoomd voor het beroepenveld of je gebruikt de opleiding als springplank naar hogere studies.

Tijdens de lessen creatie zal men in de inlevingsfase verschillende bronnen aanwenden om, in functie van een specifieke opdracht, tot een creatief ontwerp te komen. Men zal altijd het onderzoek starten vanuit het vak kunst- en kostuumgeschiedenis. Daarna wordt verwacht dat men de vertaling maakt van de inspiratiebronnen naar een creatief ontwerp. Om bij het vormgeven tot een authentiek ontwerp te komen, wordt de creativiteit van de student optimaal aangesproken. Er wordt beeldend vorm gegeven aan kleding en accessoires, waarbij vorm, kleur en materiaal op het sfeerbeeld en de doelgroep is afgestemd. De styling, dit wil zeggen het visueel aantrekkelijk maken van het concept, vindt eveneens in het vak creatie plaats.

Tijdens de lessen materialenkennis verdiepen de studenten zich in een grondige en praktische kennis van textielmaterialen, zodat zij in staat zijn een gefundeerde keuze te maken voor de juiste materialen bij elk ontwerp.

Tijdens de lessen modelontwikkeling zoekt men naar de juiste vertaling van het ontwerp naar een patroon. Interessante modelontwikkelingen worden in een proefweefsel uitgevoerd. De studenten worden doorheen de opdrachten gestimuleerd om zo verschillend mogelijke patronen te tekenen. De verschillende vakonderdelen in de modelontwikkeling zoals vormgeving, digitale technieken, kwaliteitsbeheer worden geïntegreerd aangeboden.

Gedurende de opleiding wordt veel aandacht besteed aan het probleemoplossend denken en werken. Vandaar dat de opdrachten die de studenten krijgen gedifferentieerd zijn.

Toonmoment 2019

Wie kan de opleiding volgen?

Je hebt een originele aanpak: je kunt je eigen ideeën ontwikkelen en analyseren. Je bent leergierig en gaat graag conceptuele uitdagingen aan. Je hebt een diploma van secundair onderwijs behaald in het vakgebied mode:

- Je bent afgestudeerd in TSO creatie en mode
- Je hebt met succes 7 BSO verkoop en mode afgewerkt
- Je hebt één of twee leerjaren BSO vierde graad mode gevolgd

Heb je een andere vooropleiding, maar beschik je wel over voldoende technische bagage, dan kan je ook toegelaten worden door de toelatingsklassenraad (na een intakegesprek en een eventuele test).

Hoe ziet een schooljaar er uit?

In dit semestrieel jaar worden er vooral grote opdrachten gegeven zoals het uitwerken van:

- een kindersilhouet,
- een mini collectie van minstens 3 volwaardige silhouetten,
- twee draagbare silhouetten met telkens een eigen afgeleide.

Hieraan wordt doorheen de verschillende vakken kunst- en kostuumgeschiedenis, creatie en modelontwikkeling gewerkt. Daarnaast worden er binnen het vak creatie:

- verschillende textielontwikkelingen uitgewerkt voor de grote opdrachten,
- passende accessoires uitgewerkt,
- projecten opgezet zoals theaterkostuums, …

Voor een stageperiode van 4 weken ga je op zoek naar een mode-gerelateerd bedrijf zoals: mode-, theaterkostuum-, juweel-, textielontwerper, confectie, …
Bovendien word je in het vak ondernemend project gestimuleerd om als zelfstandige van start te gaan.

Kan je gemakkelijk een job vinden?

De opleiding Se-n-Se CPO geeft je een stapje voor in de modewereld.

Het is een specialisatie met een koppeling naar de arbeidsmarkt. Door het volgen van een sense-richting (en daarin opgenomen stages en contacten met bedrijven) hebben afgestudeerden een grotere kans op tewerkstelling en krijgen zij meer troeven op de arbeidsmarkt.

Je kan kiezen voor een job als modelist, stylist of patroonontwerper. Na het volgen van deze Se-n-Se richting zal je beter voorbereid zijn om verder te studeren. Mogelijke opleidingen die aansluiten bij deze vooropleiding zijn:

- Bachelor lerarenopleiding mode
- Bachelor modetechnologie/confectie
- Meester in de beeldende kunst (modeacademie, textiel-, theaterkostuum- of juwelenontwerp)

Ervaringen van afgestudeerden.

Selina Robyns
Ik heb lang getwijfeld wat ik zou gaan verder studeren, er is namelijk ZOVEEL KEUZE! Wanneer ik hoorde over de opstart van Se-n-Se CPO heb ik geen moment getwijfeld. Al 5 jaar zat ik in DvM htb op de schoolbanken, dus er kon nog wel een jaartje bij. En op die manier had ik nog een jaar extra om voor mezelf uit te maken wat ik nu eigenlijk wilde gaan doen: werken of verder studeren? Op 1 september 2012 heb ik uiteindelijk de knoop door gehakt. En momenteel zit ik in mijn 2de opleidingsjaar aan de Hogeschool-Universiteit Brussel. Ik word leerkracht! Leerkracht Plastische Opvoeding dan nog wel, met als 2de opleidingsonderdeel Project Kunstvakken. Hiermee kan ik terecht in de culturele sector. Het afscheid van DvM htb, maar voornamelijk van de vakdocenten viel me erg zwaar. 6 jaar lang heb ik meer uren in Aalst doorgebracht dan thuis. De leerkrachten hebben mij zien opgroeien van een jong meisje naar een volwassen vrouw. Ik ben hen nog steeds heel erg dankbaar voor alles wat ze me hebben bijgebracht, en dan heb ik het niet alleen over het schoolse gebeuren. De vakdocenten en dan heb ik het specifiek over Mevr. Verstraeten, Mevr. Bael, Mr. Gyselinck en Mevr. De Boeck hebben steeds achter mijn keuze gestaan. ‘Here you go, girl!’, schreef Mevr. Bael. Kortom, DvM htb is een mooi hoofdstuk dat nu afgesloten is. En ik durf heel eerlijk te zeggen dat zij voor een groot deel hebben bijgedragen tot wie ik vandaag ben. Bedankt!

Nynke Van de Poel
Na Se-n-Se CPO ben ik modetechnologie gaan studeren in Gent.

Emma De Backer
Ik ben gestart met Audiovisuele Kunsten - Game Design in Luca School of Arts te Genk.


Lize Polaster
De opleiding CPO was een mooie afsluiter van de voorafgaande 4 jaar CM. Het is een grote meerwaarde geweest voor mij omdat je in CPO volledige vrijheid hebt om je thema te kiezen en je eigen collectie te ontwerpen, in dit jaar ontplooi je jezelf als echte modeontwerper. In dit jaar hebben we ook meer gedaan rond 'kunst' , veel meer uren creatie , naar verschillende tentoonstellingen geweest. Dit was voor mij ook een grote meerwaarde. Na CPO ben ik een totaal andere richting uitgegaan, ik heb gekozen om deeltijds vastgoed te gaan studeren en ondertussen te werken als makelaar in een bedrijf. Waar ik op dit moment nog steeds mee bezig ben. Ik ben wel van plan om later nog meer in de creatieve wereld te gaan werken maar op dit moment wou ik nog een extra diploma buiten de mode.

Fanny Steppe
Ik ben vooral blij dat ik toch voor dat extra jaar heb gekozen omdat het mij op technisch vlak vooruit heeft geholpen. Ik wist dat ik sowieso zou gaan verder studeren in mode dus kon ik een extra jaar ervaring wel gebruiken. De opleiding creatie en mode is heel sterk in DvM, dat merk ik aan mijn kennis van patronen, stikoefeningen, uitwerking van een stuk, ... Wat mij vooral aansprak in SenSe CPO was de manier van werken. We waren vrij in ons thema en ik heb mijn eerste collectie gerealiseerd waar ik nog steeds fier op ben. Ik heb mijn ingangsexamen op het KASK in Gent gedaan en dat is goed verlopen.

Lieselot Geerts
Ik vertel je graag over welke weg ik heb afgelegd om te staan waar ik nu sta.

Ik heb na het Se-n-Se-jaar nog een bachelor opleiding modetechnologie gevolgd aan de Hoge school Gent.
Ik ben momenteel te werk gesteld bij Alsico NV te Ronse. Dit bedrijf confectioneert beroepskledij en PBM's.
Ik functioneer als voltijdse patroonmaakster op het cad systeem lectra en daarnaast ben ik ook styliste.

Lieze Meert
Ik ben in september 2017 gestart met de richting Media Entertainment Business op de hogeschool Thomas More te Mechelen. Super richting die wel wat kennis gemeen heeft met wat ik allemaal had gezien op DvMhtb.
Mijn ervaring als CPO-student:
Ik ben zeer tevreden van het SenSe-jaar CPO, het is een aanrader voor de leerlingen die uit 6 creatie en mode komen! Ik heb hier veel van opgestoken, nu ben ik zelf ook nog met mode bezig ook al studeer ik Media. Door mijn collectie die ik gemaakt heb in het specialisatiejaar ben ik meer geïnteresseerd geraakt in mijn thema van toen ( dat was "trends" ). Ik ben in Oktober 2017 een 2de collectie beginnen maken, in mijn vrije tijd, die ik dan ook verkoop! Dat zijn sweaters met het logo dat ik gebruikte in mijn mini-collectie van het SenSe-jaar CPO!
@ffwfashion of @liezemeert
Het besluit is dat ik geen spijt heb van mijn keuze om CPO te volgen want het is een verrijking van mijn schooltijd! Natuurlijk ook te danken aan de vele SUPER goede leerkrachten!

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar overzicht 7e jaar/Se-n-Se